lørdag 7. august 2010

Saft suse

I årevis nå, har jeg kjørt forbi en svarthyll nedi veien her. Hver eneste sommer har jeg hatt lyst til å stoppe og spørre eieren om ikke jeg kan få plukke noen kvaster.
Hin dagen tok jeg endelig mot til meg og gjorde det. "Vær så god, det er bare å plukke," sa damen. Og så jeg gjorde :-)

For, jeg syns det er så godt med hylleblomstsaft. Oppskriften har jeg hatt liggende i evigheter, så n å var det bare å hive seg i det.

Ca 60 blomsterskjermer
4 sitroner i skiver
3 kg sukker
75 gr sitronsyre
3 l vann

Alle blomstene opp i en bøtte sammen med sitronskivene. Kok opp vannet, rør ut sukkeret og sitronsyren. Slå sukkervannet over blomsterskjermene og legg lokk på. La stå kjølig i 2 - 3 døgn. Sil gjennom et klede, og kok opp.


Mmmmm - deilig saft!!
Jeg fylte 3 flasker, resten hadde jeg i fryseren. Litt frøs jeg i terninger, fordi en kompis av min mann sa at det var godt å ha i drinken ;-)

Av sitronen som var igjen etter saftingen laget jeg marmelade. Hadde de i foodprosessoren først, så kokte jeg de inn sammen med litt av hylleblomstsaften og sukker. Hadde i litt tørket calendula. Nammenam på knekkebrød sammen med Snøfrisk!

PS: For et par år siden tok jeg en stikling av dette treet, den står nå som et bitte lite tre i hagen min. Om noen år kan jeg altså høste fra egen hage :-)

6 kommentarer:

Akeleiedamen sa...

saft suse! du er flink! Fikk servert hyllebærsaft av min bror i sommer. Det var HERLIG.

Parkvegens Hageglede sa...

Mitt Hylllebærtre ble plantet i fjor sommer. Det har fire blomsterkvaster i år, så jeg må nok smøre meg med tålmodighet en stund til.. Men oppskriften, den har jeg skrevet ned i boken.. saft skal det bli, en vakker dag :-)

nefertiti sa...

Parkveien: Og tålmodighet, det har vi! :-)

Anne (Moseplassen) sa...

Hyllebærsaft er godt :)
Jeg la ut denne posten på Moseplassens Facebookside jeg, så kanskje den når ut til flere, flott post!

Mette sa...

Heisann. Dette ser og høres godt ut!!!
Blander du saften med vann ved servering, eller er den ferdig til bruk?

nefertiti sa...

Hei Mette

Jeg blander den ut med vann.
Prøv deg frem for riktig styrkeforhold.

:-)