onsdag 27. januar 2010

Merkelige voksne

Jeg har funnet fram en ny bok å lese sammen med min yngste datter, hun på ni - den eldste har funnet ut at hun er blitt for stor til å bli lest for. Det gjør ingenting, hun leser heldigvis mye på egenhånd.

Men, det var den boken. Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry.
Vanligvis når jeg leser til henne, så forandrer jeg språket mens jeg leser, slik at det skal passe med vår måte å snakke på. Har alltid lest på den måten til mine barn, kanskje fordi strilamålet vårt er så annerledes enn 'bokmål'. (Går det an å forstå hva jeg forsøker å si her, mon tro...)
I alle fall, det som er tingen med Den lille prinsen, er at det går ikke an å 'oversette' den mens man leser. Det blir bare feil. Men det som er litt kult, er at etter bare et par tre sider, så funker det som bare det, allikevel. Hun elsker det høytidelige litt oppstyltede språket! Noe som gjør meg kjempeglad, for jeg elsker det, jeg også, sånn generelt :-)
Og så innholdet, da... Vi er bare kommet halvveis, men gullkornene kommer jo tett. Da jeg leste om kongen, og drankeren, var hun helt med. Gøy!

Her er en lenke til en skikkelig omtale av boken.

Hvis du ser ute i høyre margen på den siden kan du lese noen sitater fra boken.

Jeg leste den selv for mange, mange år siden, men denne gjør det absolutt ingenting å lese flere ganger.

3 kommentarer:

Røsslyng sa...

Den lille prinsen er en aldeles herlig bok som burde fantes i etthvert hjem, kos dere med den.
Selv er jeg glad for at 10-åringen her fortsatt setter pris på å bli lest for selv om han leser veldig mye på egenhånd også, og ekstra kos synes jeg det er når vi deler på lesingen, dvs vi leser litt hver høyt for hverandre alt etter som...

Berit sa...

Kan man bli for gammel til å bli lest høyt for? Så vidt jeg har forstått er høytlesing et yndet tiltak på eldresenteret.....
Den lille prinsen er vidunderlig, jeg har lest den med ujevne mellomrom siden vi fikk den presentert i fransktimene på skolen. Men jeg har den ikke på norsk, så jeg har aldri lest den for ungene. En alvorlig utelatelse!

nefertiti sa...

Nei, man blir ikke for gammel - man kommer bare inn i en periode i livet da det ikke er kult å bli lest til av mor *haha*

Men så lenge leselysten er vekket, så gjør det ingenting :-)