tirsdag 26. januar 2010

Bokelsker

Helene Hanff
Jeg skulle kjøre en av jentene mine på spilling i går. Vanligvis har jeg med meg et blad eller et eller annet lite å lese i - det varer så kort tid, så som oftest er det ikke mulig å få fred til å lese i en bok. Både andre foreldre, og yngre ventende søsken, gjør akkurat det umulig...
Men i går hadde jeg ikke et blad, og jeg kjente at jeg ikke var i humør til å småprate med mennesker jeg knapt nok kjenner, så derfor røsket jeg med meg en bok idet jeg gikk forbi bokhyllen hjemme.
Da vi kom frem og jentungen var trygt forvart i et klasserom, tok jeg boken opp av vesken og gjemte meg i en krok. 84 Charing Cross Road. Hmm, den var det lenge siden jeg hadde lest. Men da jeg åpnet den og begynte å lese viste det seg at jeg slett ikke hadde lest den før - det var bare noe jeg inbildte meg.
Og takk Gud for at jeg oppdaget det, for det er jo virkelig en skatt av en liten bok!En gave til alle som liker bøker; ikke bare til dem som liker å lese bøker, men til dem som liker å eie og å kunne se på og ta i bøker, også. Til dem som liker å gjøre notater i margen, til dem som passer ekstra godt på innbindingen og smussomslaget på boken. Til dem som leser bøker som ikke nødvendigvis står på en eller annen bestselgerliste. Til dem som kjenner til følelsen det gir å få en bok man har vært på jakt etter lenge, mellom hendene.
Og i tillegg til alt det, alt det andre... Alt det som står mellom linjene, alle de livene man får et lite innblikk i bare gjennom korte brev vekslet mellom en amerikansk kvinnelig skribent og en engelsk bokhandler.

Anbefales på det varmeste!

3 kommentarer:

Geir Isaxen sa...

Ja, det er virkelig en liten perle av en bok!
Filmen er også meget god. Anthony Hopkins og Anne Bancroft "leverer" som alltid. Lån den på biblioteket!

nefertiti sa...

Åh, ja! Jeg håper jeg får fatt i den til helgen.

Lille søster sa...

Fin bok! Må prøve å få tak i filmen.