onsdag 6. januar 2010

Bokåret 200922 bøker fikk jeg lest i 2009 - 5 flere enn det foregående året. Og jeg fikk en knallstart med Per Pettersons Ut og stjæle hester. Jeg husker at jeg satte meg til med boken, leste noen sider, 15 sikkert, og så så jeg opp og sa til meg selv: "For en juvel av en bok."

Kvinnelige forfattere 9
Mannlige forfattere 8
Norske titler 8
Originalspråklige (engelsk) 2

Favorittene - tre dette året - var Sult av Knut Hamsun, Pinnsvinets Eleganse av Muriel Barbery og altså Ut og stjæle hester av Per Petterson.
Sult hadde jeg forsøkt meg på ved to tidligere anledninger, og gitt opp, men denne gangen satt den som et skudd. Det var nesten som jeg kjente på kroppen hvordan den unge mannen sultet og led.
Pinnsvinets Eleganse leste jeg da vi var på ferie, derfor kunne jeg virkelig kose meg med den og lese lange stunder om gangen. Min nye heltinne heter Renée og er portnerkone i Paris.

Utenfor brøler verden videre eller sovner inn, krigene flammer opp, menneskene lever og dør, nasjoner går under og andre bryter frem for snart å bli slukt, og midt i all denne larmen og vreden, i disse utbruddene og brenningene, mens verden går sin gang, flammer opp, sønderrives og gjenfødes, spreller menneske livet.
La oss derfor drikke en kopp te.
(...) Når teen blir et ritual, utgjør den kjernen i evnen til å se storheten i de små ting. Hvor er skjønnheten? I de store tingene, som er dømt til å dø i likhet med alle andre, eller i de små, som uten pretensjoner vet å felle inn et krystall av uendelighet i øyeblikket?

Fra Pinnsvinets Eleganse


Skuffelsene dette året var La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson, Den trettende fortelling av Diane Setterfield og Señor Peregrino av Cecilia Samartin.
Alle bøker jeg hadde lest mye om og gledet meg til, men som ikke fenget meg i det hele tatt, uten at jeg kan peke på noe helt eksakt. Eller jo, Den trettende... var i grunnen OK, men da hele bildet ble avdekket så ble det så usannsynlig banalt at det som hadde vært spennende liksom forsvant i samme dragsuget.
La meg synge... var en fin bok, men den kjedet meg, og det samme kan jeg vel egentlig si om Señor P...

Ellers må jeg nevne: Månen over Porten - flott bok som gir deg tips om andre godbiter.
Death in the afternoon av Hemingway som er en hyllest og en ordbok til tyrefektingens historie. Mest for afficionados, vil jeg si.
The selected works of T.S.Spivet av Reif Larsen, kanskje aller mest for bokens layout med sine tegninger og tekst i margen. Nydelig bok, helt grei historie.

Nå har jeg gitt meg i kast med Shantaram av Gregory David Roberts. Den gleder jeg meg til; det er så langt et eventyr av farger, lukter og lyder. Håper på en spennende fortsettelse.

2 kommentarer:

Ståle sa...

Petterso skal leses, som jeg allerede har skrevet i en annen kommentar. Og så ble jeg litt nysgjerrig på Pinnsvinets Eleganse...
Shantaram er en bok som enda ikke er kjøpt inn, men som allerede står blant de øverste på skal-lese-i-2010-lista...
Takk for gode tips!

nefertiti sa...

Shantaram er et eventyr! Jeg har bare lest 130 sider av 900, og allerede er jeg begynt å grue meg til den er utlest.