lørdag 10. januar 2009

Bokåret 2008


I fjor fikk jeg ikke lest så veldig mye - bare 17 bøker tilsammen. Kanskje fordi ungene oppdaget Harry Potter i sommer, og det endte med at hele familien samlet seg om de bøkene. Hver kveld og av og til om dagen også, har mor, far og de søte små samlet seg til høytlesning. Vi ble ferdig med de fire første i fjor.

Det var, og er, kjempekoselig å samle seg rundt disse spennende bøkene, og vi er allerede begynt å lure på hva vi skal lese etterpå - som kan fenge alle på samme måten.
Men, det går jo selvsagt på bekostning av mye annet jeg kunne tenke meg å lese. Nå blir det jo til at jeg leser en del på sengen, men mannen i huset liker ikke å ligge så lenge med lyset på. Jeg har kjøpt meg en sånn bitte liten leselampe til å ha på boken, men da slapper jeg ikke så godt av.

Uansett; jeg leste 17 bøker.

Kvinnelige forfattere 7
Mannlige forfattere 10
Ingen norske titler
Kun én på originalspråket (engelsk)


Favorittene var: Kjærlighet i koleraens tid av Márquez og Drageløperen av Hosseini.
Den førstnevnte på grunn av forfatterens evne til å skrive så dampende og saftig uten å virke svulstig.
Den andre på grunn av den sterke historien, og beskrivelsen av forholdet mellom den sterke faren, og sønnen som kjente på at han ikke innehadde den samme 'storheten'.

Skuffelsen var: Days without number av Goddard.
Men det tror jeg egentlig var fordi at jeg ikke kjente til forfatteren på forhånd, og ikke visste hvilken genre den tilhørte. Men jeg følte vel også at historien aldri kom skikkelig i gang, og da den endelig gjorde det, så var det bare et lite blaff, og så var boken slutt.

Ellers leste jeg de gamle klassikerne Manon, Kameliadamen og Lady Chatterly's elsker. Det var jo litt morsomt.

De tre bøkene av Stieg Larsson var vanvittig spennende!

Jeg likte også Den gyldne notatbok av Doris Lessing, men syns til tider de var litt tunge. Planlegger allikevel å lese mer av henne.

Nå gleder jeg meg til et nytt leseår, og syns i den anledning at det var greit å begynne med å rydde i bokhyllen. Det er det jeg har holdt på med i dag, og det er det jeg skal gjøre resten av kvelden.

Ut å stjæle hester av Per Petterson var en knallstart på 2009

5 kommentarer:

Lille søster sa...

Å, jeg gleder meg til å lese Harry Potter med eldstemann! Hvis han har tålmodighet til det da.

Anne på Moseplassen sa...

Harry potterbøkene er geniale genrasjonsbyggere :) Jeg er veldig glad i sånne bøker som skaper en slags paralell virklighet, hvor mye er det samme som her, men noe er ufattelig andeledes.

Jeg husker ikke hvor gamle barna dine er, og kjenner egentlig ikke dine lesepreferanser, men jeg har bare skrekkelig lyst til å anbefale Terry Pratchet. Han har skrevet bøker for barn, og for voksne. Dette er lettlest morro, og ikke høyverdig skrivekunst, men jeg synes det er usedvanlig god underholdning, og det er også endel skråblikk på samfunnet. For barn og tennåringene så anbefaler jeg først og fremst Diskworld Young Adult.

Og forresten, siden du glemte det sist, det er tre dager igjenn å finne frem frosten ;)

nefertiti sa...

Lille Søster: Ingen problem med å få dem til å holde konsentrasjonen. Harry er helten!!

De er 8 og 10 år.

Anne: Jeg skal lese meg litt opp på Terry Pratchet. Glad for alle anbefalinger :-)

Ståle sa...

Harry Potter har jeg aldri somla meg til å lese. Men kanskje en gang...
Kjærlighet i koleraens tid har stått mange år og ventet i bokhylla mi. Omtalen din gav den et løft. Den blir nok fortært i løpet av 2009 :-) Drageløperen har jeg også lest i år, og er like glad som deg over å ha fått med meg den. Ellers har mine største leseopplevelser vært "Night train to Lisbon" og "Before I Forget". Bøker som begge traff meg inderlig. Og nå har jeg kommet 2/3 ut i bok 2 av Stoeg Larsson. Herlig!
Godt nytt bokår, Nefertiti!

nefertiti sa...

Kjærlighet i koleraens tid MÅ leses!
(Men filmen behøver man ikke ta seg bryet med å se...Den var ikke mer enn en elendig oppsummering.)