tirsdag 24. juni 2008

Sankt Hans er avlyst

Bildet er lånt.

Det sto et stort skilt nede på kaien i dag, som kunne fortelle at St.Hans var avlyst. Ja, ja, det var vel St.Hansfeiringen det var snakk om, og det har jeg igrunnen full forståelse for. Det er 10 grader ute, og det blåser kuling nordavind. Jeg innrømmer gladelig at jeg er takknemlig for å få slippe å stå nede på kaien å hutre.

Men været kan ikke hindre meg i å tenke tilbake på St.Hansfeiringene da jeg var liten. Det var noe vi gledet oss til nesten på lik linje med 17.maifeiringen. Det var spennende å se bålet ta form i ukene frem mot den store dagen. Det var nok mer enn en mann som benyttet seg av anledningen til å kvitte seg med skrot fra loft og kjeller. Jeg husker at vi kjente igjen gjenstander både fra eget hus, så vel som fra naboens.

Da kvelden endelig var der, dro vi i samlet flokk ut til grendahuset. Vi barna ble ikke kledt opp og pyntet noe særlig, og det skjønner jeg godt når jeg nå tenker tilbake på hvordan mine egne unger så ut etter feiringen i fjor. De så ut som små feiere.
Mødrene derimot var kledt i lette sommerkjoler, og utstyrt med velfylte tupperwarebokser. Jeg kan ikke huske det sikkert, jeg var for travelt opptatt med å leke rundt bålet, men jeg tror jammen at kjerringene fikk svinge seg litt også.

Da vi trøtt, sliten og lykkelig kom hjem, var det ikke bare å gå å legge seg. Da måtte vi ut og plukke syv forskjellige markblomster. Disse søte, små bukettene la vi under hodeputen, og håpte å drømme om mannen vi en gang skulle gifte oss med...

3 kommentarer:

Charlotte sa...

Ja her i huset avlyste vi også. Min elste datter ble med mine foreldre til en hytte i Høvåg, hvor vi har feiret St. Hans siden vi var små. Men i år droppet vi det. Hutrende kaldt og litt stress med en tre åring der ja.

Nå burde varmen komme synes jeg.

nefertiti sa...

Ja, jeg kjenner også at det begynner å bli på tide med litt varme igjen. Hutrehutre - 8 grader her i dag morges :-/

Lille søster sa...

Sankthans kom litt plutselig på meg i år - har så mye annet å tenke på. Men da kvelden kom, ble jeg litt lei meg for at vi ikke hadde planlagt noe. Jeg husker også sankthansfeiringene da jeg var barn, og ikke minst ungdom. Det er noe romantisk og magisk over sankhanskvelden og sankthansnatta.