torsdag 22. januar 2009

Fernet-Branca


Jeg ser på Facebook at noen skriver om Fernet-Branca, og kommer til å tenke på mine møter med denne drikken. Eller medisinen, for mitt vedkommende...

Gjennom hele ungdommen fikk mine søstre og jeg en spiseskje med Fernet-Branca på fastende hjerte, når vi hadde 'vondt i magen'. Mamma var, og er, hellig overbevist om at dette kurerer det aller meste av plager et menneske kan pådra seg.

Slik at da hun var med korpset og drilltruppen på tur til Tyskland, England eller hvor det nå var de reiste opp gjennom årene, så sørget hun alltid for å ha med seg denne medisinen. Alle ungene i hennes gruppe fikk behandlingen - en spiseskje med Fernet-Branca, på fastende hjerte. Det holdt dem frisk og motstandsdyktig fremmede bakteriefloraer.
Jeg ser ennå for meg de krøllete ansiktene når de svelget den mørke væsken.

Og da hun reiste med gamle kolleger på tur til Russland - Fernet-Branca. Selvfølgelig var det bare hun og hennes romvenninne som ikke ble syk.

Nå er det sikkert ikke politisk korrekt å gi ungene brennevin til frokost, men dette smaker jo så jævlig at det bare er nødt til å være bra for noe, jmfr tran.
Og ingen ved sine fulle fem ville jo noen gang vurdere å drikke dette for å finne ut hvordan det var å være beruset. Når vi begynte å eksperimentere holdt vi oss i alle fall langt unna flasken med Fernet-B.

Har du smakt Fernet-Branca?

6 kommentarer:

Charlotte sa...

Jepp, denne kjenner jeg godt. Det er en digestivo. Som betyr omtrent "for fordøyelsen". Da jeg bodde i Italia var dette en klassiker etter et måltid. "one for the road" .
Smaker pyton spør du meg. En enda verre versjon er Unicum. Fyttifarao så vondt.
Men det er jo så bra for fordøyelsen mener de. Uuuurk!

Lille søster sa...

Morsomt! Hadde ikke hørt om verken drikken eller virkningen.

Elisa sa...

Morsomt! Når me var forkjøla fekk me varm sitron- og honningtoddy, med ei klype nellikspiker og ein liten dært whisky. No er ikkje dærten så liten lenger, og eg kan love at det gjør godt for ein sår hals!

Meiner eg har smakt Fernet Branca, utan at det gjorde nevneverdig inntrykk...

Harryford sa...

Du var heldig som fikk det inn med teskje - selv fikk jeg "alt på en gang" - og det var første og siste gang!!! (polstreik i 80, tror jeg!)

nefertiti sa...

Elisa; det der høres bedre ut enn den løk- og honningdrikken min mann har tyllet i seg for den såre halsen sin, i det siste.

Harryford; alt vi mennesker får oss til å gjøre... *haha*

nefertiti sa...

Charlotte; det blir vel som med vår akevitt, antagelig. Bortsett fra at jeg syns det er for godt til å komme inn under betegnelsen medisin ;-)